dinsdag 21 juli 2015

Patroon Zeeuwse Knoop Granny Square

Zeeuwse knoop Granny square patroon.
Er zijn verschillende patronen voor de Zeeuwse knoop in omloop, deze vond ik op de site van Jeanet. Met haar toestemming neem ik een groot deel van het patroon over met een aanpassing om er een granny van te maken. Dit patroon is bedoeld voor niet-commercieel gebruik.

Het voordeel van deze granny is dat hierdoor de Zeeuwse Knoop gemakkelijker in grote werkstukken verwerkt kan worden.
Voor de grote granny op de tas heb ik 3 bollen Pinguin Arctique 50 gebruikt, met haaknaald 4,5. 

1. Magische ring met 6 vasten
2. 2 halve stokjes in elke vaste. (12)
3. 2 halve stokjes in elke 2e hst  (18)
4. 2 halve stokjes in elke 2e hst. (27)
5. halve stokjes in elke hst. (27)
6. In de buitenste/ bovenste lus van elke hst vasten. Hierbij 2 vasten in elke 2e hst (41)
7. 2 lossen, in de volgende vaste "  Je slaat om, insteken, draad eromheen en terughalen, dan nog een keer omslaan, insteken, draad erom en terughalen, dan de draad omslaan en door alle lussen op de naald halen. "  (de omslag en insteken is net als het begin van een stokje, alleen trek je dan de lus iets groter.)
Tussen " " in twee vasten en dan 1 losse om te meerderen omdat je rond gaat. (60)  Hierdoor krijg je een beetje verhoogde ribbeltjes.
8. In elke steek 1 vaste (60)
9. 3 lossen (= eerste dubbele stokje ) +2 dubbele stokjes samen haken, in dezelfde vaste nog een      bosje van 3 dubbele stokjes samen haken, 5 halve stokjes en 2 maal drie dubbele stokjes in de volgende vaste. Zo krijg je 10 noppen
10. In de buitenste/ bovenste lus van elke steek vasten. 
11. Vanaf het punt waar je nu bent; *3 vasten, 3 halve stokjes, 3 stokjes, 1 dubbel stokje, 3 lossen, 1 dubbel stokje, 3 stokjes, 3 halve stokjes en 3 vasten* tussen ** helemaal rond herhalen. Nu is de Zeeuwse knoop vierkant.
12. Halve stokjes in iedere steek, bij de hoek 3 lossen. Doe dit rondom. Zo krijg je een mooi dicht geheel. Natuurlijk kunnen er ook andere steken gebruikt worden, afhankelijk van het doel. 
13. Halve stokjes in iedere steek, bij de hoek 3 lossen. Doe dit rondom. 
14. Halve stokjes in iedere steek, bij de hoek 3 lossen. Doe dit rondom. 


En nu even lekker naar Zeeland, de tas met haakwerk gaat mee...

woensdag 15 juli 2015

Granny square met Zeeuwse knop

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het genereren van stemmen voor de Bernina-wedstrijd. Vooral veel aan de laptop zitten mailen, berichtjes via facebook verstuurd enzo om maar zo veel mogelijk stemmen voor mijn cape te krijgen. Maar o, wat een anti-climax! Ik had al 55 stemmen van vrienden, bekenden, collega's en vooral veel Zeeuwen... en dan komen ze erachter dat mensen vals spelen... Er waren er met wel 800 stemmen... Dat is natuurlijk een risico als er zulke leuke prijzen voor weggegeven worden. Ze hebben sinds maandag het hele stemsysteem omgegooid en nu kunnen alleen deelnemers stemmen. Maar goed, van het naaien van de badcape heb ik veel geleerd, daar troost ik me maar mee! In de winkel schijnt dat ik een mooie tweede plaats had, en daar ben ik behoorlijk tevreden mee.

Daarnaast ben ik de afgelopen week bezig geweest met het inleveren van een aantal naailessen. Dat tekenen op schaal, scannen, kopieren en plakken in Word-bestanden vind ik gewoon minder leuk. De berg is nog lang niet weggewerkt... Gelukkig heb ik als leerkracht een fijne lange vakantie!

Van een leuke jurk die ik ooit in Portugal gekocht heb, heb ik een rok gemaakt. Ik kwam gewoon niet meer in de jurk. We zijn er nog steeds niet uit oftie nou gewoon te heet gewassen is of dat ik zoveel aangekomen ben... Het lijfje van de jurk heb ik helemaal losgehaald en -uiteraard iets ruimer - nagetekend. Binnenkort ga ik dat misschien in een nieuwe jurk verwerken.
Een andere rok vonden we wat te lang. Daar heb ik 'geduldig' een gedeelte vanaf getornd, zodat hij me nu wel weer leuk staat.

De laatste jaren hoor je zoveel mensen over de granny square, een leuk vierkantje om te haken in allerlei variaties. Nu heb ik er eentje ontworpen met de Zeeuwse knop, ik kon het niet laten... De inspiratie heb ik bij een andere site vandaan, en daar ben ik verder mee gegaan. Hij is nog niet af, in de volgende blog komt het - aangepaste - patroontje.

Tot slot heb ik 5 spijkerbroeken van Rick versteld; 5 stuks onder de naaimachine doorgehaald. Wanneer de pijpjes wat smal zijn, vind ik het best een heel gedoe... Bij één heb ik het gewoon geprobeerd, bij de broekjes erna heb ik de zijnaad maar losgehaald. Een hele ontdekkingstocht met naai- en verstelklusjes. Maar goed, de verstelmand van mijn zusje is weer leeg...